Witamina C jest bezpiecznym w stosowaniu dodatkiem do diety koni. Wykazuje właściwości redukujące stres oksydacyjny w organizmie, co jest istotnym elementem żywienia koni sportowych, hodowlanych oraz o obniżonej odporności. Witamina C bierze udział w aktywowaniu wielu witamin oraz uczestniczy w procesach fizjologicznych naturalnie zachodzących w organizmie. Dodatkowo jest niezbędna w syntezie kwasu hialuronowego, elastyny, kolagenu oraz MSM.
Vitamin C:
pobudza szereg istotnych procesów fizjologicznych w organizmie
silny antyoksydant - pomaga ograniczać skutki stresu oksydacyjnego
podnosi odporność
uszczelnia naczynia krwionośne
aktywuje wiele witamin oraz wzmacnia ich działanie
uczestniczy w syntezie MSM, kwasu hialuronowego, kolagenu oraz elastyny
przyczynia się do utrzymania homeostazy w obrębie tkanki łącznej, chrzęstnej oraz kostnej
pomaga chronić układ oddechowy przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów
Witamina C jest rekomendowanym dodatkiem żywieniowym koni:
w każdym wieku, a w szczególności starszych
na każdym szczeblu użytkowym, przede wszystkim konie sportowe i hodowlane
które mają ograniczony dostęp do trawy pastwiskowej (nie wychodzą na padoki lub te, na które są wypuszczane mają trawę w niewielkiej ilości i/lub słabej jakości)
z obniżoną odpornością:
po przebytych chorobach oraz w trakcie leczenia
alergicznych
borykających się z nawracającymi infekcjami
których odporność może potrzebować wsparcia:
zmiana stajni
kontakt z chorymi osobnikami
pobyt w klinice
poddanych sytuacjom stresowym:
transport
zawody
Forma: proszek
Skład: dodatki dietetyczne: 3a300 kwas l-askorbinowy
Zastosowanie/24h:
Konie (ok 550 kg m.c.): 5 g (jedna płaska miarka)
w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania 8 g (jedna płaska miarka + ½ miarki)
Kuce: 3 g (½ miarki)
w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania 5 g (jedna płaska miarka)
Sposób podania: wymieszać z paszą treściwą
Miarka w opakowaniu.
Dodatek paszowy dla koni. Przechowywać szczelnie zamknięte w oryginalnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, poza zasięgiem dzieci. Chronić przed światłem słonecznym. Nie zamrażać